Maritieme geschiedenis en stamboom DE GROOT

 

 

Notariële akte te Amsterdam, d.d. 8 febr. 1762 met Cornelis Louw over Jacob Jacobs de Groot

Betreffende de schade aan de voorsteven door een aanvaring met het schip van Jacob, doordat deze zonder te waarschuwen overstag ging.

Cornelis Louw, schipper van het schip De Jonge Willem. In Danzig van 14 tot 19 nov 1761 beladen met rogge en tarwe. Terugreis met zware stormen voorbij de Sont (7-10 dec), waterschade, daarna de lasten herverdeeld. Op 8 jan 1762 met een loods aan boord op Texel. Daar met een lichter de lading gelost "ten besten van schip en lading". Op 18 jan. naar Pampus gezeild. De 20ste vertrokken en de 22ste voor Amsterdam (De Laag) ten anker. Daar lading gelost en geleverd.

Op de avond van 21 januari bij het opzeilen van Pampus naar Amsterdam......:


 


Transcriptie

Verklarende wijders zij getuigen, dat in het opzeilen met hun schip na deeze stadt op den 21ste januari deezes Jaars des avonds een kofschip gevoerd (zo zij getuigen naderhand hebben gehoord) door schipper Jacob Jacobs de Groot, omtrent drie scheepslengtes voor hun zijnde, en mede naar deeze stadt zeilende voor de Laag alhier omtrent de Hanekesboom met zijn schip heeft gewend zonder den Requirant of hun geuigen alvoorens te waarschouwen of toe te roepen dat hij zou wenden, en zij geen roepen hebben gehoord voor en aleer dat hij in het wenden reeds dicht voor de boeg van hun getuigens schip lag, als wanneer het voor hun onmogelijk met hun schip af te houden;
Zijnde het alzo voorschreven kofschip teegens de boeg van hun getuiges schip aangekomen, waardoor een stuk van hun boeg is afgestoten, de drukker van hun kraanbalk gebroken, de kraanbalk van zijn plaats geweeken, de dwarsboom van 't lose cabelgat gebroken en verder schade veroorzaakt is hebbende het voorschreven kofschip meede eenige schade bekomen;
verklaarende zij getuigen verder, dat indien de voornoemde schipper Jacob Jacobs de Groot of zijn volk, bij tijds en na behooren gewaarschouwd hadden van tte zullen wenden, de schade verhoed en voorgekomen zouden zijn geworden.




Bronnen

  • Stadsarchief Amsterdam
    • Notariële archieven,
      archiefnummer 5075
      ,inventarisnummer
       10164,

      aktenummer 285849
    Periode: 1762


top back home

 

 

^